Monday, August 8, 2011

~:: IkAn BakAr, ButTeR pRawN, sAyuR cAmpuR (Bajet ChiNesE fOod r) ::~

Assalammualaikum everibodi.. Erm arini nak cite pasal makan je. Haha tengok badan la kan..
Ok semalam ekceli ntah angin ape, lepas sihat sikit dari demam dan batuk, tetibe aku datang mood nak masak. Tapi masak simple2 jela. Menu untuk berbuka semalam aku masak ikan bakar, butter prawn dan sayur campur. As i said, bajet chinese lor.. Hahaha.. 

Ikan bakar yang aku mask semalam adalah ikan bakar yang paling mudah dan simple. Camne nak wat? Ikan yg da siap diasuh dan disiang tu, aku juz masukkan halia, bwg putih, lengkuas ngan daun limau purut dalam perut die tp smalam xde daun limau purut pasal pokok kat blakang umah da mati adik aku bakor.. Yup itu je.. Kemudian badan luar ikan tu, aku lumur garam sebanyak yang mungkin. Pastu aku balut je ngan aliminium foil. Kenapa balut lak? Sebab aku nak bagi ikan tu juicy. Klo aku bakar directly, nnti juice yg ade pada ikan tu akan kering so isinya pon jadi kering. Ekceli cara ni sesuai untuk ikan talapia merah. Siyes memang sedap klo pkai talapia. Tp disebabkan smalam kat umah aku ade siakap je, so siakap pon boley la.. Jadi gak r. Rase ade dah cuma isi ikan tu agak kental berbanding talapia merah.

Ni keadaan ikan yang sedang dibakar.

Ni plak rupa ikan tu yang da masak.
Jgn pandang pada rupa.
Wat kate adik aku, tgk cm x sedap tp bile da makan sedap plak.

Ok selain ikan aku juga mencuba wat butter prawn. Yela dari haritu teringin tp x cube2.. Aku wat kelainan sket dari resepi biasa. Biasanya mengikut resepi diorang akan gunakan kuning telur untuk kerak2 yg ada pada udang tersebut, tapi aku pakai putih telur.  Sebab aku macam teringat chef kt hotel aku praktikal dulu guna putih telur bukan kuning telur. Menjadi gak la bagi aku, cuma telur tu x cukup garing. Haaa yang ni aku x kaji lagi cmne nak bagi die garing. So adik aku sebagai orang yang nak sangat butter prawn a.k.a pengkritik tetap mkanan kate, okla sedap je.. Hu3.. So misi berjaya la kan?


Inilah butter prawn yg disebutkan..

Oke menu ke3 pula adalah, sayur campur. Yang ni aku memang biasa buat. Kelainan semalam hanyalah aku tmbah kan button mushroom dan egg tofu. Yang ni memang aku x penah masukkan dalam sayur campur sebelum ni. So smalam kira trial la. Rase ok. Cuma egg tofu tu kalo aku masak smpai jadi berkulit sket msti sedap. Tak mampoo nak tunggu pasai die da meletup2 dalam kuali.. Hahahaha kantoi takut minyak meletup..


Ni la sayur campur aku.

So sebagai tambahan gedik2 si Ain nak g bazar ramadhan aku pon ikut. Melekat la plak popia basah RM2 Ngan air mata kucing pastu Am plak wat air laici kat umah.. Itu Saje menu berbuka untuk semalam. Arini x rajin la nak masak kot. Hahaha...

2 comments :

ZuRa said...

dugaaan sungguh.. nk gak wei... xmampoo nk wat. dlm kurungannya mmg xreti masak, sbb tu x mampooo. mampoo order jek. teringin nk makan butter prawn kak ngah sbb die gegeh cite...

LuLu BO0Latt said...

hehehe klo nk gak, nnti kite msk n makan sesama la.. waaaaa bestnye klo dpt wat cmtuuuu msk rmai2 mkn rmai2... syoknyeee~~~