Thursday, October 20, 2011

~:: Dah Kena Fikir Pasal Jodoh? ::~

Assalammualaikum.

Betul ke kalau umur dah mencecah 25 kita dah kena start fikir pasal jodoh.
Kenapa aku merepek benda ni pagi-pagi?
Errkkk sesapa yang cakap aku gatal nak kawen sangat tak membantu hokay. Saya tak perlukan semua komen seperti itu.
Ceritanya macam ni, semalam mak aku discharge dari hospital.
Sementara nak menunggu urursan semua settle, ada beberapa orang student nursing datang berbual-bual dengan aku.

Borak punya borak sekali terkeluar lah bab kahwin. Meh la aku letak sikit dialog antara aku dan adik-adik student ku semalam.




S1 : Akak dah kahwin?
A   : Belum la. Kenapa muka akak dah macam orang dah kahwin ke?
S1 : Eh takdelah. saya tanya je.
S3 : Bila akak nak kahwin?
S2 : Mesti dah ada calon kan?
A   : Tak ada lagi lah. Kenapa nak tolong carikan ke?
S3 : Ah tipu lah kalau akak kata akak tak ada calon. Mesti ada ni.
A   : Baru awal tahun ni putus cinta. Mana nak ada calon. (mintak simpati ke hape ni?)
S3 : Ala tapi mesti hati dah sembuh tu.
S1 : Ha ada la calon. Abang saya ada.
A   : Errrkkk eerrmmm arrrrr... (tak terkata apa)
S1 : Saya gurau jelah akak. Hehehehehe...
S2 : Alah kan ramai doktor kat sini kak. Mana tau tersangkut sorang.
A   : Amiiiiinnnnnnn (Hehehe gatai no..)
S4 : Sekarang kak, apa orang cakap kena amin kan aje.
A   : Ha dah betul sangat la tu. Kawan akak pun cakap benda yang sama.
S1 : Ha oklah tu kak. Doktor ramai kak. Nanti mesti ada tersangkut satu.
A   : Amiiiiiinnnnn.. (Hahaha sekali lagi?) Tapi ada ke orang sekarang yang nak kahwin tak fikir pasal
        duit?
S3 : Ada lah kak. Orang umur macam akak mesti tak fikir.
A   : Eh akak fikirrrr... Mesti la kene ada duit. Makan pun pakai duit sekarang ni. 
S3 : Tapi susah la nak cari lelaki setia kan kak?
A   : A'ah susah sangat. Akak punya ciri-ciri senang je, akak nak yg beriman (tgn tunjuk duit),
        penuh kasih sayang (tgn tnjuk kereta) dan baik hati (tgn tunjuk rumah) cukuplah....

Semua: Wakakakakakaka Hahahahahahaha Kihkihkihkihkihkih (Gelak besar)

S4 : Eh siapa kata lelaki tak setia. Ada je tau (mungkin merujuk pada boyfriend sendiri)
S1 : Nanti akak kahwin jangan lupa jemput kami tau.
A   : Ha? nak jemput macam mana? Tau kamu dekat mana pun tak. Kalau ada dekat FB boleh la.

Semua kecuali aku : Haaaaaaa nak add FB akak. Nama Fb akak apa? Cepatlah kak.

A  : Macam ni lah, kamu semua tulis email kamu, nanti akak add kamu ye.
S1: Akak nak jadikan akak kakak angkat boleh tak?
A  : Boleh je. Akak memang ada bersepah-sepah adik angkat. Hahahaha
S1: Yeke kak? Ramai ke?
A  : Tak la ramai tapi ramai gak la. Hehehe..
S1 : Ok nanti saya request sister ye. Boleh2 tak ada masalah.
S2 : Harap-harap la akak kahwin cepat.
A  : Doa-doa jelah akak jumpa jodoh yang baik ye. Heheheehe


Dah la yang lain-lain cerita tu tak payah la aku nak masukkan. Ini adalah serba sedikit perbualan aku dengan budak-budak tu semalam. sedikit ke?

Mungkin pada umur mereka yang belum mencecah 25 tahun mereka dah memikirkan pada umur 25 mereka perlu berkahwin. Aku rasa masa kita zaman belajar dulu pun kita pernah fikir benda macam tu. Bagi kita umur 25 tu adalah masa yang tepat untuk membina sebuah keluarga. Tapi apabila kita mula menjalani kehidupan sebagai wanita yang bekerja, kemudiannya kita putus cinta, aim untuk kahwin pada umur 25 tu semakin lama semakin menurun.

Tapi bila aku dikelilingi pertanyaan seperti ini, secara automatik aku berfikir, betul ke pada umur 25 ni aku dah kena ada aim untuk build a family?

Erm entahlah hanya Allah S.W.T maha mengetahui apa yang telah diaturkan buat kita.


Adakah mampoo?? Hahahahaha








p/s: Dengan harapan aminkan segala percakapan orang mengenai jodoh tu, aku bertemu jodoh nanti. Hehehehehehe....





6 comments :

Anonymous said...

budak skrg nie open minded... baru je jumpa blh je sembang bab kawen... aku target nak kawen umo 25 tp tersasul 26... kite dah berusaha tp Allah yg tentukan... jodoh dgn siapa, bila, negeri mana 2 dlm rahsia Allah... yakinlah bila sampai masanya je tup2 nikah...

LuLu BO0Latt said...

Insyaallah.. kekadang tak nak pk. tp msti terfikir jugak. Errmm entah la ye.. Tp berharap supaya x wat kputusan terburu2.. rilex sudah .. Hidup kne chill..

ZuRa said...

gambo dlm entry ni mmg mintak pelempang dari aku laju2 kn??? (padahal aku badi jek tgk gambo tu.. amin beb.. aku doakn.. tp ko pon jgn la biakn je jodoh tu g camtu jek.. show some effort ma.. xkisah klu kite duluan dong) heheheh pape pon.. tol la kata kawan ko yg kite kene aminkn aje.. gud job beb.. ni aku ajo eh.. mintk no tepon salah satu doc. supaya ada pape ke, leh gak refer pasal sakit mak ko tu.. tp ko jgn gatal2 nk refer ari2 lak. kang doc tu jd takut lak. skrg cool n stedy jek k. pasti doc tu yg akn tny mak ko sihat x.. amcm??? cara x skill mengorat aku nih? heheh

Anonymous said...

pasni bolehlah bukukan tips ngorat zura... nk royalti seposen per buku haha...

ZuRa said...

hahaha.. blushing.. tp masalahnya still xde org lak nk ngorat aku.. hehehehe.. ila saje dilarang balas komen ni...

LuLu BO0Latt said...

Ila dilarang tapi Lulu x kan? Hahahaha... Betul ke xde org ngorat kau ni??? anda pasti? Ingat Zura cakap itu satu DOA!!!!! lalalalalala~~~ berpesan2 sesama insan je ni...